Herbář Markéty Tycové potěší všechny smysly

Herbář a pět smyslů je herbářem v pravém slova smyslu, protože v něm najdete skutečné rostliny. Na papíru Colorplan se krásně vyjímají, přesvědčte se ve fotogalerii.

O autorce

Markéta studuje závěrečný ročník ateliéru Grafický design pod vedením doc. MgA. Kristiny Fišerové. Kniha Herbář a pět smyslů je výsledkem její semestrální práce na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni.

Pět smyslů 

Cílem této knihy je najít spojení mezi rostlinami, zejména bylinami, a pěti lidskými smysly. Pro obrazový doprovod se Markéta vydala do přírody. Chtěla čtenáři dopřát autentický pocit z listování herbářem, a tak použila lisované rostliny, které sama nasbírala.

Vznikl tak originální herbář, ve kterém se odlehčenou formou dozvíte o některých účincích vybraných bylin. Jak Markéta uvádí, účinky a krásu rostlin zmiňují mnohé zdroje, od naučné literatury přes lidovou slovesnost až po poezii, a díky tomu se měla kde inspirovat.

"Procházet se spoustou starých knih, bylo jak z designového, tak obsahového hlediska více než inspirativní. Krásnou předmluvu o bylinách v lidové slovesnoti napsal František Halas do knihy Květiny věnované kresbám rostlin Josefa Mánese. Vybranými úryvky jsem proložila stránky o konkrétních rostlinách. Dalším zdrojem byly herbáře mnohdy až z 16. století, například Matthioliho Herbář neboli Bylinář."

3 otázky pro Markétu

Proč jste si pro Herbář vybrala Colorplan?

Ve své práci kladu důraz na použité materiály. Použitím na dnešní dobu nadstandardních papírů je vizuální informace obohacena o haptický zážitek. Tištěná média mají tu výhodu, že lze kontakt dotykem využít jako další komunikační prvek. Právě herbář si svou podstatou v tomto ohledu zvláštní pozornost přímo žádá. Vybrala jsem z velké barevné škály tři k sobě pasující odstíny papírů Colorplan. Na přebalu i obálce knihy jsem pak využila možnosti ražby.

Máte s Herbářem nějaké další plány?

Bylo by krásné rozšířit Herbář a pět smyslů o další rostliny a vytvořit tak rozsáhlou sběratelskou publikaci, která by na poličce knihovny potěšila jak milovníky knih – krásných vazeb a tisků, tak i lidi, kteří se zajímají o účinky léčivých bylin. Aktuálně se ale mé myšlenky upírají jiným směrem.

Co chystáte v blízké době?

Zaměstnává mě proces tvorby písma, které je ústředním tématem mé diplomové práce. A protože jedním z mých hlavních mentorů je i profesor Rostislav Vaněk, pověstný svým důrazem na bezchybný výsledek, rozhodla jsem se papíry Colorplan použít znovu.

Markétě děkujeme, Herbář je opravdu moc povedený, a už jsme zvědaví na její další tvorbu. Jestli si ji také nechcete nechat ujít, sledujte náš blog.

Nechcete přijít o další články?
Zde vyplňte svůj e-mail
Také můžete sledovat naší stránku na Facebooku
Logo
296 365 500