Lucie Houdková byla oceněna na mezinárodním festivalu Silver

Lucie se se svými šperky zúčastnila mezinárodní soutěže, která je hlavní událostí Legnického šperkařského festivalu. A nevrátila se s prázdnou.

O festivalu
 

Festival Silver se odehrává v Polsku a pořádá ho Galerie umění už od roku 1979. Obvykle trvá od pátku do soboty a doprovází ho řada výstav.

Téma: Identita


Pro každý rok je vybrané nové téma, letos jím byla identita. Předložené práce posuzuje mezinárodní porota, která udílí několik cen.

Lucie přihlásila do soutěže dvě brože ze série Deep, které vznikly v minulém roce (2016) a jsou vyrobené především z papíru Touche Black/White. Jsou inspirované různorodostí a rozmanitostí mořského života. Šperky mapují především struktury mořských korálů, ale mohou připomínat i jiné živočichy.

Brože jsou variabilní, jejich tvar se dá jednoduchým způsobem proměnit do různých variací. Tím vyzývají svého budoucího majitele ke hře a účasti na podobě objektu.

Za brože Lucie získala cenu poroty INHORGENTA MUNICH AWARD, kterou je prezentace zdarma na Inhorgentě v Mnichově pro rok 2018.

„Lucie jde dál. Svými kinetickými šperky, které se vlní jako ramena korálových polypů, nejen vzdává hold rozmanitosti univerza. Vnímá i jejich moc oživit lidské tělo podobně, jako korál proměňuje dno moře. Objekty z papírových lamel vynikají éterickým pojetím, které rezonuje s osobností autorky. Vyzývají potencionálního nositele k účasti na různých podobách šperku. Objekty mohou bý t variabilní. Lze je přetvořit od tvarů do sebe uzavřených po dynamické formy, směřující do prostoru.“ Petra Matějovičová, kurátorka UPM


Máme velikou radost a Lucii moc gratulujeme. Vítězné šperky si můžete prohlédnout ve fotogalerii.

 

Nechcete přijít o další články?
Zde vyplňte svůj e-mail
Také můžete sledovat naší stránku na Facebooku
Logo
296 365 500