Pomozte najít nejoblíbenější barvu na světě

Kdy jste naposledy přemýšleli o tom, jakou barvu máte nejradši? Nyní máte jedinečnou možnost zúčastnit se mezinárodního projektu společnosti G. F Smith.

Tisíce lidí z celé planety napříč všemi světadíly, národy a kulturami během tří měsíců určí, jak bude vypadat nejoblíbenější barva na světě. Aby bylo hlasování co nejdostupnější, hlasuje se prostřednictvím speciálně vytvořených internetových stránek, a to do 25. dubna 2017.

Hlasujte zde


Kdy se dozvíme, jak to dopadlo?

Vítězná barva bude odhalena v červenci na výstavě "Paper City" v Hullu, domovském městě společnosti G. F Smith, které je hlavním městem kultury Velké Británie pro rok 2017. 

Stane se 51. barvou palety Colorplan a v limitovaném množství bude k dispozici designérům, značkám i jednotlivcům. Bude pojmenovaná po tom, kdo se jí bude svou volbou nejvíc přibližovat. A to není všechno.

Odměna pro vítěze

Kdo se trefí nejblíž, získá pozvánku pro dvě osoby do Lake District, kde se papíry Colorplan vyrábí, a obdrží set svých osobních papírů v nejoblíbenější barvě.  

Barvy v našem životě

Když jsme byli malí, často jsme slýchali otázku, jaká je naše oblíbená barva. Pro nás dospělé ale už není naše oblíbená barva tak důležitou součástí naší identity. Většinou nad tím vůbec nepřemýšlíme, i když to tam pořád někde na pozadí je. Barvy nás stále provází. 

Přestože nad tím nepřemýšlíme, barvy mají stále úlohu v našem životě. Mohou změnit naši náladu, ovlivnit naše rozhodování i naše reakce na svět kolem nás. Barvy jsou součástí naší nejniternější psychiky. Někde uvnitř má každý z nás oblíbenou barvu. Je čas přijít na to, která to je.

Historie barev

Barvy jsou neoddělitelně spjaty s historií společnosti G. F Smith a rokem 1936, kdy byl vyroben první odstín dnes již ikonické řady Colorplan. Během 80 let se řada rozrostla na současných 50 odstínů, které jsou oblíbené nejen ve Velké Bitánii, ale po celém světě.

Podíváme-li se do archivu, zjistíme, že mnoho barev bylo vybráno jako odraz doby a zachytilo jejího ducha. Současný rozsah se vyvinul z barev meziválečné éry jako jsou Smoke, China White, Bagdad Brown. Dále byl ovlivněný rozvojem barevných televizorů v 60. letech 20. století, z této doby pocházejí Vermilion a Mandarin. V 70. letech se naopak kladl důraz na přírodu a následovaly tlumené barvy Mist a Stone.

Ale jakou barvu máme teď? Je nějaký odstín, který reflektuje naši dobu - globalizující se svět 21. století? Jaká je barva věku digitální komunikace a mezinárodní kultury?

"Nechtěli jsme se omezit na lokální nebo národní hlasování, naší ambicí je oslovit celosvětové publikum prostřednictvím sociálních sítí. Barva je pro člověka nejdůležitějším vizuálním prožitkem a tento projekt si klade za cíl přesvědčit lidi, aby přemýšleli o významu barev ve svém životě." Ben Parker, autor myšlenky

Tuto myšlenku podpořila celá řada osobností ze světa umění, módy, designu a architektury, z nichž každý představil svou oblíbenou barvu. Najdete je ve fotogalerii.

Zbývá jediná otázka, jakou barvu máte nejradši vy? Zapojte se a hlasujte.

Hlasujte zde


Nechcete přijít o další články?
Zde vyplňte svůj e-mail
Také můžete sledovat naší stránku na Facebooku
Logo
296 365 500