Re-book: studenti v roli designérů knih pro Anasoft Litera

Tentokrát se podíváme na Slovensko. Studenti Vysoké školy výtvarného umění v Bratislavě navrhují každý rok nový design knih nominovaných na prestižní cenu Anasoft Litera.

Protože rádi podporujeme talentované umělce, tak jsme pro letošní ročník Re-booku poskytli Colorplan v různých barvách a gramážích. Před několika dny k nám dorazily krásné fotky, o které se s vámi chceme podělit. A co to vlastně je ten Re-book?

Re-book dává knihám novou tvář

Re-book je projekt, díky kterému mají studenti Katedry vizuální komunikace možnost redesignovat skutečné knihy. Jde o ty, které byly nominované na cenu Anasoft Litera v předchozím ročníku. Jejich vizuální stránka bohužel často zaostává za literární kvalitou, jak říká grafický designér Juraj Blaško, který na katedře působí. Pro studenty je to pak skvělá příležitost pracovat s reálným textem.

Ateliér písma Typolab vedou typografové a grafičtí designéři Pavol Bálik a Jan Čumlivski. Oba byli v minulosti úspěšní v soutěži Nejkrásnější české knihy. Pavol Bálik vytvořil grafický design pro dětskou knihu Bydlíme!, která se umístila na 1. místě v kategorii Literatura pro děti a mládež za rok 2018. A ve stejném ročníku získal ocenění i Jan Čumlivski za autorskou publikaci V znamení pentódy. Ta oslnila v kategorii Bibliofilie a autorské práce. Spolupracoval na ní s Pavolem Čejkou a Tomášem Klepochem. Další jeho grafické práce bodovaly v této soutěži v letech 2005 a 2011.

Kromě designu knih studenti řešili také typografii písma pro titulní stránky. Pomáhal jim s tím grafický designér a typograf Michal Tornyai. Připomínáme, že se v roce 2004 se svým písmem Essens zúčastnil 21. mezinárodního bienále grafického designu v Brně.

V hledáčku Anasoft Litery je slovenská próza

Anasoft Litera je významná slovenská literární cena. Uděluje se za nejlepší původní slovenské literární dílo nebo překlad. Zúčastnit se mohou slovenští autoři, jejichž prózy byly knižně vydané v předchozím roce. O vítězství rozhoduje 5členná odborná porota, která je každý rok v jiném složení. Cena je výjimečná v tom, že není jen o slavnostním vyhlášení. V průběhu celého roku probíhají další doprovodné programy a aktivity. Jedním z nich je Litera fest.

Litera fest – přehlídka knih

Jde o několikadenní multižánrový festival, který se koná jen pár týdnů po vyhlášení desítky knih. Věnuje se především právě nominovaným autorům a jejich dílu. Zde jsou každý rok práce studentů vystavené. Nevíme, jak to bude s festivalem v této nelehké době, ale přinášíme vám galerii, kde si můžete redesignované knihy prohlédnout.  

Nechcete přijít o další články?
Zde vyplňte svůj e-mail
Také můžete sledovat naší stránku na Facebooku
Logo
296 365 500