Studenti tvořili z Colorplanu

Na VOŠ Scholastika proběhl třídenní workshop obalového designu pod vedením Jana Činčery zaměřený na tvorbu z papíru, který jsme rádi podpořili balíčkem archů a obálek Colorplan.

V úvodu se studenti ateliéru grafického designu seznámili s paletou barev Colorplanu a jeho historií. Následně si vyzkoušeli práci s papírem v trojrozměrném prostoru a pokusili se spojit svou grafickou představivost s prostorovým objektem.

Obal jako umělecké dílo

 

Studenti ve své práci vycházeli z vize Jana Činčery, že obal neplní pouze ochrannou složku, ale také pomáhá produktu vymezit se vůči ostatnímu zboží a zároveň má mít vizuální kvalitu.

Stačí jeden ohyb a z plochého archu papíru vznikne prostorový objekt. Tato změna je velice fascinující, stačí tak málo, aby se stalo tak hodně. Je to o imaginaci tvůrce, co vše pro něj takto pozměněný papír může znamenat a vyjadřovat. Je to také začátek další práce. Z tohoto základu může vzniknout jak samostatné umělecké dílo, tak i obal, který má za účel obalit a ochránit daný předmět.

 

Jan Činčera

 

Přední český obalový designér absolvoval Střední průmyslovou školu grafickou, obor Zpracování papíru a obalová technika. Pro jeho další směřování byl zásadní rok 1983 a setkání s J. H. Kocmanem, který ho navedl na cestu, že papír není jen průmyslovým, ale také poetickým materiálem. V letech 1984-1989 pracoval ve Středisku obalového inženýrství Pražských papíren, po roce 1989 působil v ateliéru konceptuální tvorby jako asistent profesora Miloše Šejna na AVU. V roce 1994 založil společně s manželkou Zorou Studio Činčera, které provozují dodnes.

Prohlédněte si fotoreportáž z workshopu, v které můžete vidět, jak se studentům krásně dařilo. Z barev tam najdete Azure Blue, Sorbert Yellow, Park Green, Turquiose, Citrine a Candy Pink. Těšíme se na další spolupráci.


Nechcete přijít o další články?
Zde vyplňte svůj e-mail
Také můžete sledovat naší stránku na Facebooku
Logo
296 365 500