Víte, co znamená PCW a PIW?

Tyto zkratky se pojí s recyklovanými papíry a možná jste se s nimi už setkali. Vysvětlují původ použitých vláken. Přečtěte si, čím se liší.

PCW (Post-Consumer Waste)


Pod tímto označením najdete papír, který obsahuje vlákna vyrobená ze sběrového odpadu (jinými slovy odpadu použitého spotřebiteli). Může jít o papír, který nosíte do sběru nebo do modrých nádob. K těmto vláknům se kvůli pevnosti často přidávají nová. Podíl nových a recyklovaných vláken je různý, záleží na receptuře papírny.

PIW (Post-Industrial Waste)


Označuje papír, který obsahuje obnovená vlákna z odpadu vzniklého během výrobního procesu nebo dalšího zpracování. Mohou to být například různé odřezky z výroby nebo z tiskáren. Na rozdíl od sběrového papíru tento materiál spotřebitelé nikdy nepoužívali. Místo, aby skončil ve sběru nebo ve spalovně, znovu se použije k výrobě nového papíru.
 

Podíly vláken ve vybraných papírech


G . F Sketch – 100 % PIW

100% recyklovaný papír je vyrobený pouze z průmyslového odpadu a vyznačuje se vysokou pevností. Má neutrální odstín s barevnými vlákny a můžete ho mít ve dvou gramážích.
 

Wibalin Recycled – 40 % PCW a 60 % PIW

100% recyklovaný papír obsahuje jak vlákna vyrobená z odpadu papírenské výroby, tak vlákna ze sběrového odpadu. Máte na výběr z 16 různých odstínů.

Neenah Evironment – 30-100 % PCW

Grafický papír s podílem vláken ze sběrového papíru. Jejich obsah se u jednotlivých barev liší, minimálně je to 30 %. Odstíny PC 100 Natural a PC 100 White obsahují pouze recyklovaná vlákna.

Papur Cascada – 40 % PCW

Potahový papír s krásnou strukturou obsahuje jak vlákna nová, tak recyklovaná. Je k dispozici v pěti barvách.

Hledáte recyklovaný papír pro svůj projekt? Potřebujete poradit s výběrem? Neváhejte se na nás obrátit, jsme tu pro vás.

Nechcete přijít o další články?
Zde vyplňte svůj e-mail
Také můžete sledovat naší stránku na Facebooku
Logo
296 365 500