Hledá se barva budoucnosti. Zapojit se můžete i vy

Společnost G . F Smith pořádá novou anketu. Jde o světově největší průzkum v oblasti barev, který slavnostně představila v New Yorku a bude trvat až do letošního srpna.

Možná si vzpomínáte na předchozí anketu o nejoblíbenější barvu na světě, která se konala v roce 2017 a řada z vás se jí zúčastnila. Zvítězila v ní tyrkysová barva, která získala název Marrs Green po Annie Marrs, jejíž volba byla nejblíž.

Kromě barvy přinesla anketa také mnoho zajímavých dat, jimiž se zabývala profesorka Anne Franklin se svým týmem z univerzity v Sussexu. Porovnávali například preference mužů a žen a také se zabývali texty, kterými lidé svůj výběr vysvětlovali. Výsledky lingvistické analýzy byly zveřejněny v publikaci A Global Research Study Investigating the Psychology of Colour a s některými z poznatků jsme vás seznámili. Jen pozor, tentokrát nejde o barvu, která se vám nejvíc líbí, ale o to, jakou barvu má podle vás budoucnost.

Budoucnost není černobílá 

Anketa vychází z myšlenky, že svět se mění a už není tolik barevný, jako býval. Možná vám to nepřijde, ale stačí, když se rozhlédnete kolem sebe. Začíná to u barev, jimiž malujeme své domovy, přes oblečení, co nosíme, až po auta, která řídíme. V posledních letech zkrátka všude převládají neutrální barvy a o svou rozmanitost přichází i příroda. Krásně to ilustruje minutové video na webu ankety, které doporučujeme zhlédnout. Končí slovy Ale svět není tak černobílý, tak nám pomozte určit barvu budoucnosti.

Jak to funguje

Anketa má svůj speciální web, který je interaktivní a slibujeme, že vás výběr barvy bude bavit a nezabere ani moc času. Buď si můžete nejdřív pustit krátký film, nebo rovnou hlasovat, to je jen na vás. Kromě výběru barvy na vás čekají ještě stručné doplňující otázky.

  • Jedním slovem vysvětlete, co pro vás vybraná barva symbolizuje.
  • Napište, proč volíte jako barvu budoucnosti právě tuto barvu.
  • Pak už jen vyplníte základní údaje a uvedete, co děláte nebo jak právě trávíte čas.

Tyto informace slouží k sociologickému průzkumu, který bude po vyhodnocení následovat a přinese zajímavé informace. Odborníci z oblasti psychologie, sociologie a dalších společenských věd budou analyzovat, proč se v anketě objevily určité barvy, s čím si je lidé nejčastěji spojují i jaký vliv může na výběr mít právě probíhající činnost.

Budeme zase ve vedení?

Ankety o nejoblíbenější barvu na světě se zúčastnilo 26 596 ze 100 různých zemí světa. Česká republika v ní byla výrazně zastoupena, v přepočtu na počet obyvatel jsme měli v porovnání s ostatními zeměmi nejvíc hlasujících. Zkusíme to zopakovat? Pojďte s námi do toho.

Ve fotogalerii si můžete prohlédnout fotky z ulic New Yorku a Londýna.

Nechcete přijít o další články?
Zde vyplňte svůj e-mail
Také můžete sledovat naší stránku na Facebooku
Logo
296 365 500