Proč máme některé barvy radši než jiné?

Otázka barevných preferencí je velký fenomén. Tuto problematiku nám poodkrývá profesorka univerzity v Sussexu Anne Franklin v publikaci G. F Smith. Ta byla vydaná v souvislosti s anketou o nejoblíbenější barvu světa. Pojďme do ní nahlédnout.

Popularitu barev vysvětlují 4 teorie 

Existují čtyři teorie a každá z nich má své vlastní vysvětlení, proč jsou určité barvy oblíbenější než jiné.

Oblíbenost barev vychází z našich vztahů s barevnými objekty

První teorie říká, že určité barvy máme nebo nemáme rádi podle toho, jak máme nebo nemáme rádi objekty, které jsou s nimi spojené. Mezi všeobecně oblíbené barvy patří například modrá, protože nám připomíná samé příjemné věci, jako je jasné nebe nebo čistá voda. Naopak taková tmavá žlutozelená příliš populární není, protože je spojená s biologickým odpadem, jako je sliz, hlen nebo fekálie. Tuto hypotézu potvrdila řada vědeckých studií.

Preference barev je ovlivněna tím, jak barvu kóduje senzorický mechanismus v oku a mozku

Podle jiné teorie existují určité důkazy o tom, že vzory barevných preferencí je možné určit na základě biologických mechanismů, které kódují barvu. Některé barvy totiž více působí na náš smyslový mechanismus.

Některé barvy jsou oblíbenější, protože je pro nás lehčí je zpracovat a mluvit o nich

Tato teorie vysvětluje, že upřednostňujeme barvy a tvary, které jsou pro naši mysl lépe zpracovatelné a zapamatovatelné, snadno se nám o nich mluví a přemýšlí. Tuto teorii potvrzuje mnoho výzkumů. Například jedna studie potvrdila, že máme radši barvy, které můžeme rychle, snadno a jednoznačně pojmenovat.

Obliba barev souvisí s jejich atributy

Poslední teorie uvádí, že popularita barev je dána jejich rysy a vlastnostmi. Jako třeba teplá - studená, čistá - špinavá, aktivní - pasivní, těžká - lehká. Podle jedné studie se dá částečně předpovědět oblíbenost barvy na základě toho, jak je jasná.

Úskalím všech čtyř teorií je, že se zabývají především obecnou rovinou. Nevysvětlují však různé preference jednotlivců, ani příčiny jejich volby.

Preference barev jako ryze osobní jev

Jak ukazuje náš průzkum, mezi nejoblíbenější barvy patří zelená a modrá, ale nezanedbatelné množství respondentů si vybralo červenou nebo fialovou. Někteří lidé mají rádi syté jasné barvy, jiní zase preferují tlumené. Podobné je to s tmavými a světlými odstíny. Přestože je snadné určit a vysvětlit obecně oblíbené barvy, nemělo by se zapomínat, že se jedná o individuální záležitost. Tento fakt je v odborné literatuře často opomíjený. Většinou se zaměřuje jen na zobecňující vzorce a osobní preference nebere v potaz.

A proč se tedy výběr každého z nás liší? Jedno z možných vysvětlení uvádí, že je to na základě individuálních zkušeností a zážitků s barvami. Jde o naše vztahy k barvám povrchů a předmětů, které nás během života obklopují a tím, jaké v nás vyvolávají pocity. Můžeme k nim mít silné emocionální pouto díky minulosti nebo jsou důležitou součástí našeho každodenního života v současné době.

Jako příklad můžeme uvést červenou barvu. Někdo ji může mít rád, protože měl v dětství červenou peřinu. Pak ji má pak spojenou s pohodlím, bezpečím a teplem. Jiný podporuje fotbalový tým, který nosí červené dresy. U někoho zase červené předměty v běžném životě vzbuzují pozitivní emoce víc než předměty v jiných barvách. Nejen volba barvy je různá, ale také důvody, proč je pro nás tou nej, se liší. 

Pořadí barev v anketě podle počtu hlasů

Nejoblíbenější barvu na světě už znáte. Tentokrát se podíváme na to, jak si vedly další barvy. V galerii pak najdete jejich nejoblíbenější odstíny, protože jak určitě víte, není žlutá jako žlutá.

  1. zelená (7 143 hlasů)
  2. modrá (6 379 hlasů)
  3. červená (3 417 hlasů)
  4. fialová (2 967 hlasů)
  5. žlutá, růžová, oranžová (kolem 1 800 hlasů)
  6. bílá a černá (méně než 700 hlasů)


 

Nechcete přijít o další články?
Zde vyplňte svůj e-mail
Také můžete sledovat naší stránku na Facebooku
Logo
296 365 500