Jak jsme hledali nejoblíbenější barvu na světě

Vzpomínáte na anketu o nejoblíbenější barvu? Možná jste se jí taky účastnili. Zajímá vás, jak to u nás dopadlo? Výsledky vás možná překvapí. 

Jaká je tvoje nejoblíbenější barva?

Tuhle otázku jsme jako děti slýchali často. Ale jak už to tak bývá, co je pro nás v dětství hlavní téma, to pro nás v dospělosti není až tak důležité. Barvu už nevnímáme jako součást své identity a tím, jaká je pro nás nej, se většinou už nezabýváme.

Společnost G. F Smith chtěla, aby lidé o barvách zase přemýšleli, a vyhlásila globální výzkum s cílem najít nejoblíbenější barvu světa. Barvu, která vystihuje naši dobu. A to napříč všemi kulturami, kontinenty, státními hranicemi, jazykovými bariérami, bez ohledu na věk. Díky možnostem, který nám dnešní technologie nabízí, šlo o nejrozsáhlejší projekt svého druhu.

Od Ázerbajdžánu po Austrálii 

Jak to dopadlo, už dnes víme. Celkem hlasovalo více než 26 596 ze 100 různých zemí světa. Nejvíce bodoval modrozelený odstín. Svou volbou mu byla nejblíž absolventka dějin umění Annie Marrs, kterou inspirovala řeka. Vítězná barva po ní byla pojmenovaná a na paletě Colorplan ji najdete pod názvem Marrs Green.  

Jak se hlasovalo

Hlasující označili svou barvu a také měli možnost uvést, proč si ji vybrali. Co jim připomíná, co pro ně symbolizuje nebo proč se jim zkrátka líbí. Někdo napsal jedno slovo, jiný se rozepsal víc. Další informace, které se zaznamenávaly, byly země, město, pohlaví a počasí v okamžik volby.

Díky těmto údajům se podařilo nashromáždit opravdu velké množství dat. Byla by škoda nechat je ležet ladem. Společnost G. F Smith se obrátila na odborníky v oblasti psychologie, sociologie a dalších společenských věd v čele s profesorkou Anne Franklin, která působí na univerzitě v Sussexu. Zaměřili se nejen na porovnávání preferencí mužů a žen, ale zkoumali také texty, kterými lidé svou volbu vysvětlovali. Tato slova podrobili lingvistické analýze. Díky tomu se podařilo zjistit, jakou barvou vyjadřujeme pocity, jak si představujeme pohodu nebo třeba mír.

Výsledky své práce zveřejnili v publikaci A Global Research Study Investigating the Psychology of Colour. Jestli vás psychologie barev zajímá, máme pro vás dobrou zprávu. Připravili jsme pro vás malý seriál, kde vás s bádáním seznámíme. Ale teď se ještě pojďme podívat, jak jsme hlasovali u nás v České republice.  

V České republice byla tyrkysová až na druhém místě

V Anglii z nás měli radost, protože jsme do toho šli opravdu naplno. V přepočtu na počet obyvatel jsme měli v porovnání s ostatními zeměmi nejvíc hlasujících. Zajímavé je, že jsme se lišili i svou volbou. Zatímco v jiných státech se na prvním místě objevovala nejčastěji tyrkysová, případně modrá nebo zelená v různých odstínech, u nás získala největší počet hlasů tmavá šedočerná barva.

Shodli se na ní muži i ženy. Světlá tyrkysová byla pak na druhém místě. Když bychom porovnali druhé místo u obou pohlaví, tak pro ženy jde spíš o modrotyrkysovou barvu a u mužů o zelenou. Všechny výsledky můžete porovnat ve fotogalerii.

Nechcete přijít o další články?
Zde vyplňte svůj e-mail
Také můžete sledovat naší stránku na Facebooku
Logo
296 365 500