Představujeme čtyři nové barvy Colorplanu

Kolekce Colorplan se nám rozrostla o čtyři barvy. Teď už můžete vybírat z krásných 55 odstínů. Zajímá vás, kde se vzaly ty nejnovější?

Vzpomínáte si na anketu o nejoblíbenější barvu na světě, kterou společnost G. F Smith pořádala před dvěma lety? Možná jste se jí také zúčastnili. Své prvenství si odnesla vám už dobře známá Marrs Green, která se vzápětí stala součástí kolekce Colorplan. Vzhledem k tomu, že se zapojilo přes 30 000 hlasujících ze 100 zemí světa, jde o největší průzkum svého druhu vůbec. A byla by škoda nechat všechna ta zajímavá data ladem.

Anketa nebyla jen o barvách, ale i o slovech, jimiž lidé vysvětlovali svůj výběr. Společnost G. F Smith se obrátila na odborníky v čele s profesorkou Annou Franklin z Univerzity v Sussexu. Ti provedli lingvistickou analýzu. Následně vznikla studie, která přinesla fascinující výsledky a stala se inspirací pro vznik nových odstínů. Pojďme se na ně podívat.

Colorplan Chartreuse

Nejoblíbenější odstín žluté, pro který hlasovalo nejvíc účastníků, byl tak na půli cesty mezi žlutou a zelenou. Podle tohoto středu získal název Chartreuse. Je podobný barvě nám dobře známé třeba z reflexních vest nebo tenisových míčků. Kolekci Colorplan tak rozšiřuje nová barva, která sice není tak jednoznačně žlutá, jako jsou současné Factory Yellow a Citrine, ale určitě si najde své místo.

Colorplan Hot Pink

Tento nový odstín vznikl hlavně na základě jazykového rozboru. Mezi slovy, která účastníci uváděli, se velmi často opakovalo "jasná". Zmínili ho dokonce více než 1 000x a bylo spojené s výrazným až zářivým odstínem růžové. Tak vznikla Hot Pink, vedle Candy Pink a Fuchsia Pink třetí růžová barva Colorplanu. Je pojmenovaná na počest Osmana Yousefzady, módního návrháře. Ten si ji také vybral jako svou oblíbenou barvu a zároveň byl inauguračním ambasadorem celého průzkumu.

Colorplan Rust

Oranžová barva si v anketě vedla velmi dobře. Zůstala sice až za preferovanou modrou a zelenou, ale hlasovalo pro ni zhruba 1 800 lidí. A s čím ji nejčastěji spojovali? Byla to změna, naděje, radost a zábava. Nový tmavě oranžový odstín získal jméno Rust a znázorňuje přirozené teplo a vjem doteku, který je pro lidi symbolem naděje a radosti. Na paletě Colorplan bude dělat společnost současné výraznější oranžové Mandarin.

Colorplan Slate

Ani černá, ani bílá nepatřily zrovna mezi barvy s nejlepším umístěním. To si můžeme vysvětlit tím, že je lidé často za barvy vůbec nepovažují. Co se týká papíru, patří však obě mezi nejžádanější. I ve světě designu mají své nenahraditelné místo. Bílá barva je na paletě Colorplan zastoupena opravdu velkoryse. Najdete tu mnoho jejích variant od sněhově bílých tónů po přírodní odstíny s béžovým nádechem. Pro úplnost doplníme, že se jedná o White Frost, Ice White, Pristine White, Bright White, Natural, Vellum White nebo China White.

Oproti tomu černá je v tomto směru jedináčkem a najdete ji tu pod názvem Ebony. Teď už ale sama nebude. Nový odstín Colorplan Slate byl v anketě zvolený nejoblíbenější černou barvou. Je to tmavě šedá na hranici s černou a jmenuje se po známé hornině, břidlici. V kolekci Colorplan tvoří zajímavý přechod mezi Dark Grey a Ebony. 

Připravujeme pro vás mini seriál, kde se dozvíte další zajímavé informace, které vyhodnocení celosvětové ankety přineslo. Také zjistíte, jak jsme hlasovali my v České republice. Všechny nové barvy si můžete prohlédnout v galerii.

Nechcete přijít o další články?
Zde vyplňte svůj e-mail
Také můžete sledovat naší stránku na Facebooku
Logo
296 365 500