Barevné diorámy od Ové Pictures vyprávějí příběhy

Máme pro vás fotoreportáž z vernisáže Aj kameň tečie, kde byla představena kolekce sedmi papírových diorám vytvořených z Colorplanu. Každá z nich zobrazuje unikátní scénu, která vytváří příběh.

Výstava nejnovější tvorby Ové Pictures se konala od 9. dubna do 1. května 2022 v působivých prostorech At home Gallery v šamorínské synagoze. Zahájila ji vernisáž, kterou uvedla svým slovem kurátorka výstavy Mária Beňačková Rišková. Slavnostní atmosféru dotvářelo hudební vystoupení Jonatána Pastirčáka.

Diorámy se neztratí ani v 21. století


Dioráma je obraz nebo model, který usiluje o navození dojmu skutečnosti. Prvním autorem diorám byl francouzský umělec a fotograf Louis Daguerre a velké diorámy vznikaly především v 19. století. Ové Pictures však dokazují, že tento formát má co nabídnout i dnes.
 

Proč Aj kameň tečie


Autorky volbou názvu poukazují na skutečnost, že naše ustálené představy o světě jsou jen relativní. I kámen symbolizující tvrdost a pevnost se vlivem teploty mění na lávu. Hlavním motivem děl je nestálost bytí a každodenní reality. Propojuje je tematická linka úvah o pochopení životních procesů a zdrojů životní energie.

„Aj kameň tečie, pretože na obrazoch Ové Pictures všetko tečie. Tvorba Ové-čiek, ako ich familiárne nazývajú tí, ktorí s nimi pracujú, je fluidná, vášnivá a zdanlivo živelná, ponorená do originálneho sveta obrazov, ktoré sú na jednej strane surreálne, no na druhej strane ukotvené v každodennej realite…“, uvádí kurátorka výstavy Mária Beňačková Rišková.

Příběhy se odehrávají v přírodních scenériích. Vidět tu můžete mořské pobřeží, noční oblohu nebo třeba sopku. Právě ta byla častým motivem diorám Louise Daguerra a nechybí ani v kolekci Ové Pictures. Hlavní roli zde hrají fantazijní zvířata, nymfy a různé amorfní entity. Všechny diorámy dopovází autorské texty, jako například tyto:

Sopka

Žiadne vnútro by mi neostalo
uzavreté. Dobre, tak nie úplne
každé, ale aspoň určite nie navždy.

O kúsok viac tekutosti

Aj kameň tečie, aj železo, aj sklo,
len pomalšie. Všetko niečo trvá.
Čas vie byť tekutý.

O autorské dvojici Ové Pictures


Michaela Čopíková a Veronika Obertová spolu tvoří už od roku 2010. Na svém kontě mají úspěšné výtvarné projekty jako například Hľadanie krásy, se kterým objely sedm evropských měst (Berlín, Brusel, Amsterdam, Talin, Bratislava, Praha, Lublaň), ale i animované filmy nebo reklamy. Vyprávějí příběhy pomocí různých odkazů, mýtů a fantazijních postav. Jejich jedinečný rukopis snadno rozpoznáte podle výrazné kresby a intenzivní barevnosti.

Ve fotogalerii si můžete prohlédnout fotografie z vernisáže i všech sedm diorám.

Foto: Šimon Lupták a Matěj Hakár

Nechcete přijít o další články?
Zde vyplňte svůj e-mail
Také můžete sledovat naší stránku na Facebooku
Logo
296 365 500