Extract: od kelímku k zápisníku

Extract má novou podobu, tentokrát krásného a dokonce ručně vyráběného zápisníku. Vzniká v šikovných rukou pracovníků chráněné dílny na pražských Vinohradech.

Zaměření této dílny je nám blízké, protože se tu pracuje hlavně s papírem. A musíme říct, že jde o opravdu pečlivě zpracované výrobky, kterým nechybí nápad. Všechno je ruční práce, každý kousek je originál, ale zároveň tak důkladně a čistě zpracovaný, jako by ho vyráběl stroj. Jak jsme se však přesvědčili na vlastní oči, ne stroje, ale neskutečně šikovné ruce stojí za těmito všemi "malými dílky". Jsou to sešity, přáníčka, kroniky, kreativní sady a fotoalba různých stylů a rozměrů.

 

O Lemniskátě

 

Nezisková organizace, jejíž celý název zní Lemniskáta – život bez bariér, o.p.s. se nachází v Praze 2. Už od roku 2011 zde provozuje chráněné pracoviště pro lidi s mentálním, fyzickým a psychickým postižením. Jejím posláním je poskytnout těmto lidem možnost pracovat v chráněném, ale zároveň tvůrčím a vnitřně svobodném prostoru.

"Usilujeme o to, aby zde naši zaměstnanci nacházeli své sebepotvrzení v práci, získávali nové manuální a sociální dovednosti, ale zároveň cítili, že jsou součástí skupiny lidí, která má na zřeteli individuální potřeby každého jednotlivce a přitom spolu tvořili celistvé společenství."

Nejen recyklace, ale i upcyklace

 

Zápisník má opravdu originální podobu. Skládá se ze tří sešitků, které jsou uložené v deskách s poutkem na tužku. Tu vyrábí spřátelená pražská chráněná dílna Bona. Desky všech sešitků i celého zápisníku jsou z Extractu. Jsou to barvy Mustard, Cactus, Ember, Khaki. Další skvělou vychytávkou je guma, která celý zápisník uzavírá. Jde o nevyužité zbytky gumových popruhů, původně určených pro výrobu šlí. Takže kromě recyklaci jde i o upcyklaci. 

Chtěli byste mít svůj zápisník z Extractu nebo jiný originální kousek, který v papírnictví nekoupíte? Podívejte se na celou nabídku Lemniskáty, určitě si vyberete. V plánu je i e-shop, měl by být co nevidět. Na závěr pro vás máme malou fotoreportáž, kde uvidíte, kolik postupů a kroků je potřeba, než "extractový" zápisník spatří světlo světa.

Nechcete přijít o další články?
Zde vyplňte svůj e-mail
Také můžete sledovat naší stránku na Facebooku
Logo
296 365 500