Kdo přijal výzvu tvořit z Colorplanu pro Designblok?

Osm kreativních osobností a studií napříč tuzemskou designérskou scénou zhodnocuje papír Colorplan jako plnohodnotný materiál výtvarného charakteru. Tady je první čtyřka.

Adéla Fejtková

Adéla Fejtková je studentkou ateliéru K.o.V. na UMPRUM. Ve své tvorbě rozvíjí svůj specifický přístup k designu šperků a užitých i uměleckých objektů. Ve svých špercích se vyhýbá popisnosti, ráda mystifikuje a vytváří nové nekonvenční formy a jejich významy. Její šperky nemají jasnou typologii, jsou to univerzální významové objekty, které můžeme nosit nebo si je vystavit v interiéru.

Objekty na hranici užitého a volného umění zase představuje např. její dřevěná hračka Adély, interaktivní skládačka ve tvaru fantastických květin, které vyrábí značka Křehký.

Jakub Berdych

Designér a výtvarník Jakub Berdych je zakladatelem dnes již legendární značky Qubus, která patří k pionýrům současného tuzemského konceptuálního designu. Aktuálně se zabývá především tvorbou monumentálních skleněných objektů, ve kterých s humorem sobě vlastním inovativně pracuje s materiály i významem tvarů, typologií a funkcí.

Dále spolupracuje se značkami jako jsou Preciosa nebo Bomma a kromě své autorské tvorby se také produkčně a kurátorsky stará o prodejní galerii DOX by Qubus v holešovickém centru současného umění Dox.

Dechem

Studio Dechem je úspěšným projektem designérky Michaely Tomiškové a sklářského tvůrce Jakuba Janďourka. Společně vytváří skleněný svět plný poezie a osobních příběhů.

Jejich vlastní kolekce skleněných nádob a svítidel, které produkují pod svou vlastní značkou, zosobňuje emocionální design ve spojení s kvalitním řemeslným zpracováním. Studio spolupracuje s řadou tuzemských značek i mezinárodních galerií. Je také držitelem ceny Grand Designér Czech Grand Design 2015.

BoysPlayNice

Fotografické studio BoysPlayNice tvoří autorská dvojice Jakub Skokan a Martin Tůma, kteří se v posledních několika letech zaměřili především na fotografii architektury, designu a výtvarného umění.

Ve svých autorských sériích i komerčních zakázkách nezachycují přesnou realitu, ale snaží se o její prolnutí se sofistikovaným konceptuálním přemýšlením, které staví fotografované budovy nebo produkty do zcela nových souvislostí. Za svou tvorbu získali ocenění Czech Grand Design 2016.

Ukázku dosavadního díla jednotlivých designérů už znáte. A co vytvoří z Colorplanu? Uvidíte na Designbloku. Nezapomeňte, začíná 27. října 2016. Ale ještě předtím vám představíme další čtveřici umělců. 

Nechcete přijít o další články?
Zde vyplňte svůj e-mail
Také můžete sledovat naší stránku na Facebooku
Logo
296 365 500