Obaly z odpadu z kakaových bobů, čokolády a kelímků

O recyklaci bylo napsáno mnoho, přesto dosud existovalo několik druhů materiálů a surovin, které nikdo nedokázal zrecyklovat. Expertům v Anglii se to podařilo hned u dvou typů odpadního materiálu a vysloužili si tak i pozornost samotné královny Elizabeth II.
 

S PAPER v České republice zastupuje několik zahraničních firem, které se zabývají výrobou různých druhů papíru. Mezi nimi je například anglický výrobce James Cropper, jehož experti vynalezli způsob, jak použít skořápky z kakaových bobů pro výrobu obalů.

Ročně se zpracuje přes 3, 5 milionu tun kakaových bobů. Vzniklý odpad, který se v současnosti nevyužívá, dokáže James Cropper zpracovat a přetvořit v kvalitní grafický papír.

Recyklace umocněná na třetí

Odpovědnost při navrhování produktů z papíru dostává další rozměr. Nejenže se podařilo vymyslet, jak vyrábět ekologický papír z odpadů při výrobě čokolády, ale jedná se navíc o biorecyklaci, při které nedochází k pálení nebo jinému ničení vláken slupek kakaových bobů.

Takto recyklovaný papír se nazývá Cocoa a jeho barva s názvem Cocoa Shell má dokonce certifikaci pro použití ve styku s potravinami.

Jsou 1. na světě, kdo recykluje kelímky

Britská společnost James Cropper je také první, kdo dokázal využít jednorázové papírové kelímky pro recyklaci. Z vnitřní strany kelímku se oddělí celulóza od polyethylenové vrstvy, která se poté vrací zpět do oběhu v podobě papírů s názvem Coffee.

Recyklace probíhá v Reclaimed Cup Fibre Facility, které se nachází v hrabství Cumbria ve Velké Británii a bylo slavnostně otevřeno Jejím Veličenstvem královnou Elizabeth II.


Coffee from James Cropper on Vimeo.

Nechcete přijít o další články?
Zde vyplňte svůj e-mail
Také můžete sledovat naší stránku na Facebooku
Logo
296 365 500