Představujeme originální kolekci šperků Paper Lucie Houdkové

Křehká krása inspirovaná přírodou a její rozmanitostí, tak by se dala charakterizovat nová tvorba Lucie Houdkové. Seznamte se s unikátní kolekcí Paper i s její autorkou.

O autorce

Lucie Houdková absolvovala Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze. Studium zahájila v Ateliéru Kov a šperk u akademického sochaře V. K. Nováka a dokončila v ateliéru K.O.V. (Koncept, objekt, význam) u docentky Evy Eisler. Pochází z Brna, ale žije a pracuje v Praze. Je spoluzakladatelkou kreativní umělecké skupiny Unosto, působící od roku 2011, která sdružuje významné české šperkaře.

Navrhuje a vytváří šperky/objekty, které hraničí s uměleckým dílem. Má za sebou účast na řadě českých i zahraničních výstav. Ke své práci často používá netradiční i tradiční materiály - plasty, papír, pryž, dřevo... v kombinaci s kovem. Lucie vyrábí šperky jak na zakázku, tak limitované série a originální galerijní kusy.
 

„Vymýšlení nových šperků často vnímám jako experiment a hru s materiálem, snažím se jít až za hranice jeho možností. Má inspirace v posledních letech vychází především z přírodních organických forem. Snažím se ve své práci najít určitý druh harmonie a rovnováhy. Šperk považuji za objekt, který dotváří osobnost svého majitele, ale zároveň funguje i sám o sobě.“

Kolekce Paper - inspirace přírodou

Autorka se ve své tvorbě většinou inspiruje přírodou a jejími tvary, které přetváří svou fantazií. V nové sérii šperků navázala na svoji starší kolekci “Hlubina/Deep”. Ta vycházela ze struktur mořských korálů. K tomu Lucie uvádí: "Rozvíjím podobné přírodní motivy, které opět mohou připomínat mořské organismy nebo bujnou exotickou faunu a to díky hře doplňkových barev, které ve špercích používám mnohem více než v mé dřívější práci."

V kolekci najdete náhrdelníky, brože, náušnice, náramek, prsten. Autorka je vytvořila z papíru Colorplan a Touche Black/White v kombinaci se stříbrem a nerez ocelí. Některé šperky jsou statické, jiné kinetické. Dají se jednoduchým pohybem rozevřít jako květina, nebo napohybovat do různých variací.

3 otázky pro Lucii

Proč právě kolekce Paper a šperky z papíru?

Papír byl jeden z mála materiálů, který mi umožnil zrealizovat tuhle kolekci, kterou jsem si už delší dobu nosila v hlavě. Navíc ráda ve šperku experimentuji s netradičními materiály a papír byl výzva. Fascinuje mě, nabízí spoustu možností zpracování a využití.

Jak se Vám s papírem pracovalo?

Každý materiál má jiné vlastnosti, proto jsou všechny začátky spojeny s experimenty a hledáním cesty, jak na něj. Stejně tak každý druh papíru se chová různě. Ale musím říct, že se mi s papírem pracuje moc dobře a hlavně mi umožňuje zrealizovat moje nápady, jinak bych si ho pro svoji práci nevybrala.

Je to Vaše první zkušenost s papírem ve Vaší tvorbě?

Papír nepoužívám poprvé. Použila jsem ho už pro kolekci Hlubina, Chua nebo Formation, které najdete na mém webu.

Tvorbu Lucie Houdkové si budete moct prohlédnout také na Designbloku, kde nebudeme chybět ani my, tak se určitě zastavte. Začíná už 27. října 2016.

Nechcete přijít o další články?
Zde vyplňte svůj e-mail
Také můžete sledovat naší stránku na Facebooku
Logo
296 365 500