S každým metrem Toile Ocean se recykluje více než pět PET lahví z oceánu

Přečtěte si příběh prvního knihařského plátna utkaného z recyklovaného oceánského plastu. Zjistíte, jak se z odpadu stala látka a na co ji můžete použít.

Potahový materiál s ekologickým poselstvím

Knihařská plátna z kolekce Toile od švýcarské společnosti Winter & Company mnoho z vás už zná a používá. Vedle tradičních variant Toile du Marais a Toile Canvas v ní najdete plátno Toile Ocean, které je utkané ze 100% recyklovaného plastového odpadu (převážně z oceánu) a potažené akrylem na vodní bázi. 

Přirozeně melírovaná tkanina je velmi kvalitní a odolná. Můžete ji mít v šesti přírodních barvách.

Každý rok se do oceánu vyhodí přes 8 milionů tun plastu

„Jako globální společnost jsme hledali partnera, který by tento problém řešil a pomohl nám inovací produktu přispět k životnímu prostředí,“ říká Christoph Borer, generální ředitel Winter & Company. A nemuseli hledat daleko.

Navázali spolupráci se společností #tide, která sídlí také v Basileji a specializuje na recyklaci plastů z oceánu. Konkrétně se zaměřuje na sběr a třídění plastového odpadu ve velmi znečištěné oblasti jihovýchodní Asie. Odpad tam sbírají místní zaměstnanci i rybáři za férových podmínek a do Švýcarska ho převáží CO2 neutrálním způsobem. Poté se pomocí mechanického procesu lisuje do granulí a nakonec se spřádá do příze.

Vývoj trval 1,5 roku. „Aby látka získala požadovanou stabilitu a také dostatečnou impregnaci i propustnost pro vodu a lepidlo, natřeli jsme Toile Ocean akrylem na vodní bázi,“ říká Danny Grossenbacher, produktový manažer. Přídavný papírový povlak nebyl záměrně aplikován, aby se snížily dodatečné zdroje.

Vhodný pro ofset, sítotisk i ražbu fólií

Různé tiskové testy ukázaly, že Toile Ocean funguje v porovnání s jinými knihařskými tkaninami velmi dobře v ofsetovém tisku a může být dekorován sítotiskem a horkou ražbou.

Kromě knižních obálek, prémiových obalů a jídelních lístků je ideální pro tvorbu visaček, tašek nebo papírenského sortimentu. Představuje skvělou volbu pro udržitelné projekty.

Z každého prodaného metru jde 1 % obratu na eko projekty

Toile Ocean je ekologický a odolný materiál, který nejen dobře vypadá, ale i pomáhá. Jeho produkcí společnost Winter & Company přispívá k čistým oceánům a také podporuje další projekty zaměřené na ochranu životního prostředí.

A zajímavá informace na závěr. Kdyby byl Toile Ocean použit jako knižní plátno pro první vydání Harryho Pottera, mohlo by být z oceánu recyklováno 75 milionů plastových lahví.

Ve fotogalerii si můžete prohlédnout, jak tento inovativní produkt vzniká. 
  

Nechcete přijít o další články?
Zde vyplňte svůj e-mail
Také můžete sledovat naší stránku na Facebooku
Logo
296 365 500