UMPRUMSHOP a jeho snová instalace z Colorplanu

Oslavit nové začátky mladým designem. To bylo poselství prosincového UMPRUMSHOPU s působivou instalací v pastelových barvách.

UMPRUMSHOP se koná už od roku 2009 pod záštitou Ateliéru módní tvorby. 12. ročník se uskutečnil po roční pauze od 8. do 12. prosince 2021 v Technologickém centru v Praze. Jeho součástí byla tvorba nejen současných studentů, ale i absolventů školy.  

Snová oslava a přílet na novou planetu

Tématem zatím posledního ročníku byly nové začátky. Příslib nové postcovidové doby a také moderní zázemí pro studenty v nově otevřeném Technologickém centru UMPRUM v Mikulandské ulici.

Motivy oslavy, budoucnosti, naděje, radosti, pohlazení, snovosti a měkkosti. To je koncept, který odráží architektonické řešení Iva Jedličky a Kristýny Hodanové i vizuální styl Oskara Koutného. 

Colorplan jako součást architektury výstavy 

Colorplan v barvách Candy Pink, Park Green, Azure Blue, Lavender a Mandarin tu měl hned několik rolí. Upoutal jako dekorace prostoru, a tím doplnil koncept architektury, stal se součástí instalace samotných prodejních výrobků ve formě různých organizérů a také znázorňoval orientační systém v budově.

Slova architektky Kristýny Hodanové

„Nejpůsobivějším prvkem z papíru Colorplan byly vznášející se tvary, které vycházely z vizuálního stylu celé akce. Tyto objekty byly zavěšené v prostoru na téměř neviditelných lankách, takže vypadaly, jako by levitovaly. Skvěle doplnily koncept architektury, což byla snová oslava a přílet na novu planetu.

Ty samé tvary pak sloužily jako podklad jednotlivých produktů. Umožnilo nám to vymezit prostor jednotlivým výrobkům, ale také vychytat kompozici instalace do posledního detailu a opravdu vdechnout prostoru pocit oslavy, jak se patří.“

„S papíry se pracovalo skvěle. Díky jejich kvalitě a krásným odstínům posloužily přesně tak, jak jsme potřebovali.“ Kristýna Hodanová 

 

Udržitelnost je pro studenty důležitá 

„Součástí akce je již tradičně zájem o otázky udržitelnosti a ekologické šetrnosti, a to nejen v případě vystavených produktů, ale i v celkové dramaturgii výstavy. Instalace je částečně vytvořena ze staršího mobiliáře z předchozích let a zbytkového materiálu ze stavebních prací v budově. Výstava tímto ukazuje, že recyklace a upcyklace nejsou pouze pomíjivým trendem, ale integrální součástí uvažování mladých designérů,“ informují tvůrci.

Co dodat na závěr. UMPRUMSHOP se opravdu podařil a jsme moc rádi, že jsme byli jeho součástí. A jestli jste zrovna neměli cestu, můžete si prohlédnout fotoreportáž od Agnes Willow. 
 

Nechcete přijít o další články?
Zde vyplňte svůj e-mail
Také můžete sledovat naší stránku na Facebooku
Logo
296 365 500