Úspěchy a plány Lucie Houdkové - rozhovor

Arts & Crafts Design Award, The Legacy Award Alliages a Athens Jewelry Week - to jsou soutěže, kterých se Lucie v poslední době zúčastnila, a na každé z nich slavila úspěch. A co plánuje dál?

Designové šperky Lucie Houdkové jsou oblíbené nejenom u nás, ale také v zahraničí. Nechybějí na různých mezinárodních přehlídkách a soutěžích, kde už získaly nejednu cenu. Například v roce 2017 byly oceněny její brože z kolekce Deep na Legnickém šperkařském festivalu. Konkrétně se jednalo o speciální cenu poroty Inhorgenta Munich Award. O tom jsme už před časem psali.

Kolekce šperků Deep boduje dál  

 

Oblíbenou kolekci Deep, ve které najdete brože, prstýnky nebo náušnice, Lucie doplňuje o nové varianty. Tvoří ji řada Black/White zhotovená ze speciálního kartonu Touché® a řada Deep in color z elegantního potahového materiálu Corvon. Vloni s touto kolekcí zvítězila v mezinárodní designérské soutěži Arts & Crafts Design Award a několik cen si na své konto připsala i letos. V květnu stihla The Legacy Award Alliages, a pak následoval Athens Jewelry Week. O tom, jaké to bylo, jsme si s Lucií popovídali a také nám prozradila, co ještě letos chystá.

Rozhovor s Lucií Houdkovou

 

Získat tolik ocenění během krátké doby, to je krásné, moc gratulujeme. Jsou mezi soutěžemi nějaké rozdíly?

Moc děkuji, jsou určitě velké, každá soutěž nebo výstava má vlastní podmínky, které musíte splnit.

Začneme u soutěže Arts & Crafts Design Award, představila byste nám ji?

Je to mezinárodní soutěž, která se koná každý rok. Zaměřuje se na podporu nových nápadů v oblasti designu a užitého umění. Hodnotí se tu šperky, keramika, sklo a další umělecké produkty.

Získala jste první místo v nějaké kategorii nebo v celé soutěži?

Tato soutěž není rozdělená na kategorie. Dá se tedy říct, že v celé soutěži.

To je skvělé. Co vás při tvorbě vítězné kolekce inspirovalo?

Chtěla jsem vytvořit šperky, které se budou chovat jako živé organismy. Ráda se potápím a mojí velikou inspirací je mořská fauna a flóra. Šperky, které vyrábím, se skládají z papírových lamel a ty jsou různě variabilní. Vyzývají potenciálního nositele k účasti na různých podobách šperku. Lze je přetvořit od tvarů do sebe uzavřených po dynamické formy, směřující do prostoru. Tvary mohou připomínat vlnící se ramena korálových polypů, které se ladně proměňují pohybem imaginárních podmořských proudů.

Účastnila jste se této soutěže poprvé?

Bylo to už podruhé. Poprvé to bylo asi před třemi lety, ale tehdy jsem se přihlásila s jinou prací. Byly to šperky vyrobené navíjením plastových pásek.

Pojďme do Francie, kde jste slavila svůj první letošní úspěch.

Ano, soutěž se jmenuje The Legacy Award a konala se 18. května. Jedná se o aktivitu jednoho francouzského galeristy/sběratele/šperkaře. Je jím Juan Riusech z organizace Alliages, která podporuje současný umělecký šperk. Vybírá výtvarníky pro svoje výstavy a jezdí je propagovat na všechny vyhlášené šperkařské události. Už čtvrtý rok dává dohromady sbírku současného šperku, pro kterou našel místo v muzeu Espace Solidor v Cagnes-sur-Mer. Šperky z The Legacy Award se vždy stanou součástí této stálé expozice.

Jakou cenu jste zde získala?

Je to cena za technické provedení. 

Co přesně porota na technice vašich šperků oceňovala?

Většinou jsou všichni nadšení, jak jde mé šperky transformovat/měnit jejich tvar. Proto si myslím, že je zaujal právě tenhle technický prvek.

Teď jsou tedy vaše šperky k vidění ve Francii?

Ano, jsou vystavené až do 6. října v muzeu Espace Solidor v Cagnes-sur-Mer.

V květnu jste se zúčastnila dvou soutěží, ve Francii a v Řecku, byla jste na obou místech osobně?

Do Francie jsem jezdit nemusela, jedná se o menší událost, kde není nutná přítomnost autorů. Samozřejmě, kdybych byla zrovna někde poblíž, tak bych se tam ráda jela podívat. Ale v Athénách je přítomnost podmínkou. Moc jsem se tam těšila, protože jsem tam předtím nebyla.

Jak vůbec probíhají přípravy na takovou soutěž?

Jako když jedete na dovolenou, jen s kufrem šperků a při výdeji zavazadel doufáte, že kufr neodcestoval někam jinam :D

O jakou soutěž se jednalo? 

Athens Jewelry Week 2019 je výběrová přehlídka současného uměleckého šperku, která se letos konala od 22. do 29. května. Skládá se z hlavní výstavy v Benaki Museu, kde vystavují vybraní šperkaři z celého světa (asi 40 účastníků) plus speciální hosté a výherci z předchozího roku. Kromě hlavní výstavy se po celý týden v centru Athén konají různé vernisáže, buď jednotlivých autorů, nebo skupin. Poslední den této přehlídky jsou vyhlášeny a předány ceny účastníkům, kteří jsou součástí hlavní výstavy.

Víme, že z Athén jste si přivezla cen hned několik.

Ano, cen je dohromady 7 a mně se podařilo vyhrát 3 z nich. A to hlavní cenu celé téhle akce AJW Award, potom AJW PUBLIC Award, což je cena veřejnosti, kdy jednotliví návštěvníci i výtvarníci volí svého oblíbeného autora. A třetí cenou je AUTOR Award, což je cena jednoho velmi prestižního časopisu "AUTOR" a stejně pojmenované přehlídky uměleckého šperku, která se koná v Bukurešti v květnu. Příští rok tam budu hostem.

Jaká byla atmosféra na soutěži v Athénách?

Skvělá!!! Všichni byli moc přátelští a milí :) Já jsem zatím jen "innocent" v téhle oblasti, jak mi řekla jedna 74letá šperkařka :) Teprve se seznamuji s touhle komunitou, ale přijali mě moc hezky.

To byla porotkyně?

Byla to řecká šperkařka Elli Xippa, která získala minulý rok cenu veřejnosti Public Award.

Jaké vzpomínky kromě soutěže si ještě přivážíte?

Athény jsou celé zajímavé :) přátelská řecká kultura, skvělé jídlo, památky na každém kroku a dotěrné kočky, které vám nedají pokoj ani v 6. patře na terase, když si chcete dát v klidu večeři :D

Z jaké dosud získané ceny máte největší radost, jestli se to takhle vůbec dá říct?

Největší radost mám určitě z celkového úspěchu v Athénách. Je to neuvěřitelný pocit, když si uvědomíte, že ze všech účastníků vyberou zrovna vás. A potom, když vám chodí gratulovat všichni ti úžasní lidé a říkají, jak moc si to zasloužíte, tak je to neuvěřitelně povzbuzující a víte, že práce, kterou děláte, není zbytečná. Zároveň je to velká odpovědnost pro příští rok, protože moje práce bude na všech propagačních materiálech, takže se musím moc snažit :)

Chystáte se letos ještě na nějakou další soutěž?

Nedávno mi potvrdili účast v Alliages Legacy Award 2019 v Lille, kde asi třetím rokem dávají dohromady sbírku současných uměleckých šperků z celého světa. Také mám ještě šperky na European Prize v Irsku. Více zatím netuším, ale jsem si jistá, že bych se chtěla v říjnu zúčastnit soutěže Joy v Barceloně, kde jsem byla minulý rok, a byla to skvělá zkušenost. Poznala jsem spoustu skvělých lidí a nasbírala zajímavé kontakty.

Plánů je tedy víc než dost, přejeme hodně štěstí a věříme, že k vašim cenám brzy přibudou další. Děkujeme za rohovor.

 

Až bude u Lucie zase něco nového, budeme vás informovat. Už teď se těšíme na její další šperky s nezaměnitelným rukopisem. A vy se zatím můžete podívat do galerie, kde najdete vítěznou kolekci, ocenění ze soutěže Arts & Crafts Design Award a malou reportáž z Athens Jewelry Week.

 
Nechcete přijít o další články?
Zde vyplňte svůj e-mail
Také můžete sledovat naší stránku na Facebooku
Logo
296 365 500