V Japonsku k papíru přistupují s velkou úctou a pokorou. Rozhovor o papírech Takeo

Tentokrát pro vás máme rozhovor, kde se neptáme, ale odpovídáme. Na všechno, co zajímalo Natálii Sivákovou ze studia Dvě lamy, odpověděl Michal Danda.

Jaký je zájem o japonské papíry v Čechách a na Slovensku?

Zájem je stále větší a větší, a to především u lidí, kteří mají papír opravdu rádi. Je mnoho grafiků, kteří stále hledají něco nového a toto jsou papíry, které se výrazně odlišují od papírů vyráběných v Evropě.

Jak vnímají v Japonsku papír? Liší se vztah k papíru u japonských dodavatelů od amerických a evropských dodavatelů?

V Japonsku je vnímání papíru výrazně jiné než u nás. Stačí se podívat na některá videa, jak například balí dárky. Je to v podstatě obřad, k papíru přistupují s velkou úctou a pokorou. Při poslední návštěvě nám japonský zástupce papírny ukazoval vzorky ražeb, nejdříve si vzal bílé rukavice a pak teprve vzorky s velkým respektem ukazoval. U nás je zvykem rychle řešit problémy včetně dlouhodobých vztahů a u nich je na vše čas.

Který papír je z nabídky japonských papírů nejoblíbenější?

Nejvíce prodávaný papír je asi Satogami a Tant, ale líbí se v podstatě všechny.

Jaká je cenová dostupnost japonských papírů v porovnání se zaběhnutým evropským sortimentem?

Vlastní papír není tak drahý, drahá je doprava. Díky dopravě vlastně ani není ceník na některé druhy, protože vždy záleží na množství.

Jak dlouho trvá vyřízení objednávky?

Dodávky z Japonska jsme schopni zajistit do 14 dnů. Některé druhy objednáváme u našeho partnera v Anglii, lhůta je pak kratší.

Neuvažujete o zařazení washi papírů do svého portfolia?

Japonské ruční papíry bych strašně rád zařadil do našeho sortimentu a pomalu na tom začínáme pracovat. Některé tradiční japonské papíry washi jsou neuvěřitelně krásné a pro mne je to vlastně absolutní vrchol toho, co lze vyrobit. Ale jak říkají v Japonsku, všechno má svůj čas.

Máte zkušenost, že by některé tiskové techniky byly ve spojení s japonskými papíry problémové?

Skutečně dobrý tiskař a polygraf si při dobrém a vhodném grafickém návrhu téměř vždy poradí. Na druhé straně (což platí i pro jiné papíry ) je každý papír vhodný pro jinou tiskovou techniku. Ale od toho jsou odborníci, kteří poradí, jako je třeba pan Pribelský nebo pan Prikler.

Jsou v sortimentu japonských papírů také některé ekologické?

Pokud myslíte například FSC, tak podle mých informací tyto certifikáty moc nepoužívají. Na druhé straně většina papírů je vyrobena jako ECF a v Japonsku je vztah k přírodě velice silný. Některé řady mají označení GA (green aid), jde o produkty z alternativních materiálů nebo recyklovaného papíru.

Kdo jsou Dvě lamy


Grafické a kreativní studio tvoří Natália Siváková a Martin Halač. Zabývají se tvorbou vizuální identity, návrhem tiskovin a také přednáší. Mimo jiné i o papíru. S papírem a dalšími obalovými materiály pracují denně a zajímá je všechno kolem. Už brzy vám přineseme článek, kde se s vámi podělí o své zkušenosti s japonským papírem, který testovali různými tiskovými technikami.


 

Nechcete přijít o další články?
Zde vyplňte svůj e-mail
Také můžete sledovat naší stránku na Facebooku
Logo
296 365 500