Lessebo Paper – papírna, která využívá lokální zdroje

Udržitelný přístup švédské papírny s 300letou tradicí je nám sympatický a tak jsme několik jejích produktů rádi zařadili do naší nabídky.

Než se na ně podíváme, krátce si představíme samotnou papírnu. Nachází se ve městě Lessebo na jihu Švédska, v hustě zalesněné oblasti Smaland. Polovinu plochy této historické provincie zabírají lesy, které doplňují jezera, louky a rašeliniště.

Papír se tu vyrábí přes 300 let

Původně továrna, v níž se vyrábělo železo, se už v roce 1693 začala specializovat na výrobu ručního papíru a od té doby vyvinula několik řad velmi šetrných papírů, které produkuje s ohleduplností k přírodě a okolí. Všechny její produkty jsou recyklovatelné a mají certifikát FSC.

Papírna využívá lokální suroviny a zdroje. Většinu toho, co potřebuje, má na dosah. Za zmínku stojí, že těží dřevo ze stejných lesů a používá vodu ze stejného jezera jako v roce 1693. Energii potřebnou k výrobě papíru používá pouze z paliva z biomasy a přebytečnou obnovitelnou energii pak poskytuje místním k vytápění domácností.

Udržitelnost pro ni zkrátka není jen prázdným slovem nebo trendem posledních let. Porozumění udržitelnému vztahu k přírodě je přirozenou součástí její kultury. V Lessebo Paper se řídí heslem respektovat okolí dnes, znamená starat se o generace zítřka. A uvědomují si, že 300 let stará filosofie je dnes aktuálnější než kdy předtím.

Od ofsetových papírů po prémiové lepenky 

Ve spolupráci s Martinem Paterou ze společnosti Hässlers, která se věnuje knihařské a obalové zakázkové výrobě, vám nabízíme několik produktů, jež si u nás můžete objednat.

Patří mezi ně barevné papíry Lessebo Colours ve 48 barvách a 6 gramážích, dokonale bílé ofsetové papíry vyráběné z břízy Lessebo Design nebo velmi kvalitní bílá a černá lepenka E a F Lessebo Luxury Packaging.

Nechcete přijít o další články?
Zde vyplňte svůj e-mail
Také můžete sledovat naší stránku na Facebooku
Logo
296 365 500