Ve znamení udržitelnosti: ekologické papíry a další materiály

Sběrový papír, papír vyřazený při výrobě, kelímky od kávy, PET lahve nebo recyklovaná bavlna. I z takových surovin může vzniknout designový obal nebo produkt.

Udržitelnost v papírenském průmyslu

Ekologické materiály mají v sortimentu v podstatě všechny papírny, se kterými spolupracujeme. Nejen, že se snaží snížit svůj dopad na životní prostředí už během výrobním procesu, ale přicházejí s různými inovacemi a dalšími možnostmi zpracování odpadu. Ten bývá dvojího druhu. U produktů se tak někdy můžete setkat s označením PCW nebo PIW. A co to znamená?

PCW (Post-Consumer Waste)

Jde o recyklovaná vlákna vyrobená z odpadu použitého spotřebitelem, například ze sběrového papíru. Tato vlákna se často kombinují s novými a jejich podíl může být různý.

PIW (Post-Industrial Waste)

Jedná se o vlákna z odpadu vzniklého během výroby papíru, mohou to být například různé odřezky. Tento materiál spotřebitel nikdy nepoužíval. Místo odvozu do sběru nebo spalovny se znovu využije k výrobě nového papíru.

Mini seriál Udržitelné úterky

Už nějaký čas vám každé liché úterý v měsíci na našem Facebooku a Instagramu představujeme ekologické materiály z naší nabídky. Možná sociální sítě nesledujete, možná jste si jen nevšimli, tak jsme pro vás připravili malé shrnutí.

Recyklované grafické papíry

Stále častěji se na nás obracejí grafická studia a designéři s tím, že řeší zakázky, u kterých si klient vysloveně přeje ekologický papír. Jsme rádi, že můžeme vyhovět. Následující kolekce zahrnují mnoho barev, gramáží, struktur a díky tomu nabízejí nespočet možností.

Od kelímku k papíru: G . F Smith Extract

Extract není novinkou, ale v našem přehledu nesmí chybět. Jde o papír vyrobený z kelímků od kávy. Stojí za ním britská společnost G . F Smith, která chtěla upozornit na jejich nadměrné používání. Z pěti kelímků se vyrobí arch o 380 g. Extract můžete mít také v gramáži 130 g a 10 barvách inspirovaných přírodou. Je k dispozici také v 25 strukturách, stejných jako má Colorplan. Kolekci pak doplňují obálky.

V přírodním tónu: G . F Smith Sketch Natural

100% recyklovaný papír vyrobený z průmyslového odpadu. Jde o neutrální odstín, který má viditelná barevná vlákna. Je velmi pevný a snadno se skládá, je tedy ideální například pro tvorbu pohlednic a blahopřání.

Životní prostředí na prvním místě: Neenah Environment

Grafický papír ze stejnojmenné papírny ve Wisconsinu obsahuje minimálně 30 % recyklovaných vláken. Tento obsah se u jednotlivých odstínů liší. U PC 100 White a PC 100 Natural je to dokonce 100 %. Je k dispozici v 7 barvách a 5 gramážích.

Potahové materiály nezůstávají pozadu

Švýcarská společnost Winter and Company do své nabídky zařadila rovnou několik udržitelných materiálů. A všechny v zajímavém designu. Mezi nejkrásnější patří Papur Cascada s unikátní organickou strukturou kapek, který vám připomene ruční papír. Skládá se jak z nových (60 %), tak recyklovaných vláken (40 %).  

Jestli hledáte 100% recyklovaný potahový papír, pak zvolte Wibalin Recycled. Tvoří ho vlákna vyrobená z odpadu při papírenské výrobě (PIW 60 %) a vlákna ze sběrového odpadu (PCW 40 %). Na výběr máte 16 krásných odstínů.

Opravdovou specialitou jsou pak novinky v kolekci Corvon. Corvon Rock svým povrchem imituje kámen a Corvon Rust rez. Oba obsahují 50 % recyklovaných vláken a vynikají pevností a odolností. Jde o papírovou bázi s akrylátovým nátěrem.

Ani v textilních a hightouch produktech nechybí recyklované materiály. Zastupuje je Suedel Luxe Recycled připomínající jemný semiš. Skládá se z recyklované bavlny na recyklovaném papíru. Ekologickou alternativou kůže je Nabuka Recycled a trojici uzavírá sametově hebký Velours Recycled vyrobený z plastů.

Objednejte si vzorky zdarma na vyzkoušení

Víme, že vybírat materiál online není úplně ideální a proto vám nabízíme možnost objednání vzorků. Ať už vás zaujaly grafické papíry, potahovky nebo si chcete prohlédnout všechny ekologické materiály, kontaktujte nás na spaper@spaper.cz. Rádi vám je pošleme. Také vám poradíme, jaký produkt je pro váš projekt nejvhodnější.

 

Nechcete přijít o další články?
Zde vyplňte svůj e-mail
Také můžete sledovat naší stránku na Facebooku
Logo
296 365 500